22 oktober 2009

Vagabond skriver norsk dansbandshistoria.

Tommy Michaelsen och Per Erik Gjedtjernet från Picazzo.
Hans Olav Tröen från Dansebandet och Lars Espen Skogvold från Trond Erics.
Med sina gamla band var de med och skrev norsk dansbandshistoria.
För ett år sen slog de sina påsar ihop och bildade superdansbandet Vagabond som i somras albumdebuterade med "Vagabond" (Tylden & Co).

Det är nästa blad i dansbandsboken som vänds upp.

Resultatet är fantastiskt bra och förenar de allra bästa sidorna hos Picazzo, Dansebandet och Trond Erics.
Det är så kärt att få höra nya låtar av låtskrivargeniet Per Erik Gjedtjernet - på Picazzo-tiden levererade han monsterballader som "Hvis morgendagen aldrig kommer" och "Flammer i regn". Han uträttade storverk tillsammans med dåvarande sångaren Tommy Michaelsen.
När nu radarparet återförenas i Vagabond är det som att balladabstinensen stillas för en stund.
Gjedtjernet visar sitt geni och sin melodikänsla i en sång som just singelsläppta långtradareposet "Stockholm tur-retur", om en chaufför som får en körning till svenska huvudstaden och försöker be om ursäkt för att han än en gång missar deras bröllopsdag.
En lika enkel som briljant låt med akustisk känsla. Tommy Michaelsen sjunger avslappnat och med stor inlevelse.
I vackra "Tårer og blod" flexar Per Erik Gjedtjernet med de riktiga balladmusklerna och sätter samtliga kollegor på plats med en klassisk tryckare, som låter Tommy Michaelsen briljera med sångröstens alla nyanser.
Höjningar, sänkningar, långa toner, korta, stora känslor och ett ylande gitarrsolo.
Texten är en svidande men ändå hoppfull betraktelse om spruckna drömmar, att bygga sin svåra väg genom livet och våga lämna det som varit bakom sig.

Klok kille, den där Gjedtjernet.
Men en av de största tryckarna är inte eget material, utan ett bidrag av en annan stor norsk kompositör, Steinar Storm Kristiansen från Scandinavia: "Hvor har du vaert" är en episk dragspelssmyckad ballad om två gamla vänner som plötsligt stöter på varandra igen på gatan.
Det är en fin tanke att förlorad vänskap kan återvinnas på nytt.
Vagabond sätter ord på den.
Men slutversen är rent hjärtskärande när den nygamle vännen plötsligt hittas död på platsen där de skildes åt.
Schlagerlegendaren Jahn Teigen är en av männen bakom den mysiga pojkbandspopen i "Min förste kjaerlighed", en av skivans bästa och mest speciella låtar. Charmigt om det första förblindande mötet.
Vagabond debuterar med en fullmatad och varierad platta med 14 0låtar, flertalet med svenska låtskrivare som Thomas G:son , Henrik Sethsson och Ulf Georgsson bakom.
Ibland skruvas tempot upp, som i singelsläppta "Radio", "Sånn kan det gå" och fräcka popschlagern "Farlig begaer", en discopumpande 80-talsdoftande låt av Thomas G:son, Kirsti Carr och Knut Öyvind Hagen.
Det skulle inte förvåna mig om det är ett ratat bidrag till någon melodifestival.
Svänger gör också albumets tolkning av svenska Bhonus några år gamla "Vill du ha mig" från plattan "Mindre mogna män" från 2006.
Givetvis är "Vagabond" en av årets största norska dansbandsplattor.

"Vagabond" kan köpas på cdon.se

Se Vagabonds nya video till "Radio"

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Senaste inlägg Äldre inlägg Startsida